Már 277 szócikk közül válogathatsz.

Sziasztok, Bringások! A Biciklopédia elindításával egy olyan webes kerékpár (más néven bicikli) tudástárat hoztunk létre, amely bárki által hozzáférhető és alakítható. Legyetek Ti is a Biciklopédiát építő közösség tagjai, és járuljatok hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Ha pedig szeretnétek az oldal hivatalos szerkesztői közé tartozni, jelentkezzetek az info@biciklopedia.hu címen!
Hirdetés


Mountain Bike

 

avagy MTB/ATB - ami az angol ’all terrain bike’ szó rövidítése, magyarul "minden terepre alkalmas kerékpár".


Az MTB kerékpárok 1970-es évekhez vezetnek vissza, amikor az első ilyen típusú kétkerekűek forgalomba kerültek. Kifejezetten off-road, terep-kerékpározásra tervezett masszív váz jellemzi őket, amelyet gyakran első, de akár egész vázas teleszkóppal látnak el.


Az első teleszkóp megakadályozza, hogy kisebb egyenlőtlenségeknél átlendüljön a kerékpár az egyensúlypontján, illetve segíti a lejtmenetben való haladást. A hátsó váz felfüggesztése is hasonló célt szolgál, fő feladataként pedig a terepen való lefelé irányuló mozgást szolgáltatott biztonságosabbá, a kerékpárt jobban a terephez igazítva irányíthatóvá tenni. Ez a felfüggesztési módszer azonban kevésbé elterjedt az MTB családban.


A változatos terepviszonyoknak megfelelően a rugalmas felfüggesztés mellett általában 26”-os kerékméretet használnak, amire széles – terepgumit húznak, hogy kellő felülettel tapadhasson nedves és érdes felületeken egyaránt.


Az MTB fejlődésének során, az 1966-os első megjelenése után, inkább a cruiser-bike-ok átépített változataként volt ismert, míg 1970 és ’80 között meg nem indult a tömeggyártása. A ’90-évek a hátsó felfüggesztés módszerét mutatták be a terep-kerékpározás úttörőjeként. Ez idő tájt vált egyre populárisabbá ez a fajta kerékpározás és kerékpár típus is. Az MTB fejlődéséhez még ezenfelül nagyban hozzájárult a [cyclo-cross]? sportág, amely a bicikli-versenyzés egy különleges fajtája. A versenyzők sáros, füves, kavicsos, lépcsős utakon, illetve gátakon kell, hogy átjussanak a néhány km hosszú pályán. E közben a kerékpárt a hátukon is szállítva haladnak egyes akadályoknál. A terep viszonyok teljes skálájának megléte és legyőzése tehát egy olyan kerékpár kifejlesztését adta ötletül, amellyel ezek az akadályok könnyebben, illetve teljes mértékben áthidalhatóak és a nyeregből elvégezhetőek, a kerékpár gyalog történő szállítása nélkül.

 


A cyclo-cross kerékpárok leginkább az országúti társaikhoz hasonlítanak, melyeket vastag abroncs különböztet meg tőlük és a vázszerkezet kisebb eltérései.
A váz alapján négy különböző csoportba sorolhatjuk ezeket a bicikliket:
- Teljesen merev, felfüggesztés nélküli (fully rigid)
- Első felfüggesztéssel (villán) rendelkező (hardtail)
- Hátsó (váz) felfüggesztésű bicikli (soft tail)
- és a Dual illetve teljes felfüggesztésű kerékpár. (full suspension)
Ezekbe a kategóriákba számos kétkerekű tartozik, amelyek funkciójuk illetve felépítésük szerint alkalmasakak egy speciális feladat/trükk elvégzésére.

 

MTB faják linkjei a Biciklopédiáról:

Cross Country (XC/XCO)

 

Enduro /All-mountain (AM)


Freeride (FR)


Downhill (DH)

 

Trial

 

Dirt jumping

 

Single-Speed

 

Cross country marathon (XCM)

 

Biciklizési módok linkjei a Biciklopédiáról:

 

Mountain cross

 

Dual slalom (DS)

 

Short cross or speed cross (SC)

 

North Shore

 

 

Lásd még:

 

BMX

 

Forrás: Mountain Bike

 

Hirdetés
 

Médiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

CRITICALMASS