Már 277 szócikk közül válogathatsz.

Sziasztok, Bringások! A Biciklopédia elindításával egy olyan webes kerékpár (más néven bicikli) tudástárat hoztunk létre, amely bárki által hozzáférhető és alakítható. Legyetek Ti is a Biciklopédiát építő közösség tagjai, és járuljatok hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Ha pedig szeretnétek az oldal hivatalos szerkesztői közé tartozni, jelentkezzetek az info@biciklopedia.hu címen!
Hirdetés


BMX


Az 1970-es évek elején, kaliforniai gyerekek indították útnak a ’BMX’ örületet, kerékpárjaikkal ’dirt trackeken’, azaz piszkos pályákon versenyeztek, trükköztek és ezzel egy olyan gyorsan teredő, populáris fajtáját hozták létre a kerékpározásnak, amelyből később számos más ága is kifejlődött. (Downhill, dirt jumping, trial)
Az évtized közepére már nem csak a lelkes ’nyergelők’, hanem a gyártók is felfigyeltek erre a hullámra és megkezdték a speciális terepre és versenyzésre, trükközésre alkalmas BMX-ek gyártását. Ebben nagyban hozzájárult az a tény, hogy ugyan a BMX-ek egyszerű felépítésükkel nem igényeltek bonyolult változtatásokat a versenyképessé tételükhöz, így a gyártók is könnyedén, kisebb átalakításokkal könnyen a ’terephez’ igazíthatták a bringákat.
1974-ben a National Bike Leauge, non-profit szervezet megalakulásával kezdetét vette a BMX-sport felkarolása és a közösségi kerékpáros-élet, valamint a sportágon belüli integritás megteremtése és az Ameriai BMX-esek összefogása. George E. Esser, a National Bike Leauge alapítója két fia miatt hozta létre a szervezetet, mivel szabadidejükben a motorversenyzés mellett BMX-ekkel is versenyeztek a pályán barátaikkal. Ez adta az ötletet nejének, aki az Amerikai Motocross Egyesülettel közösen szervezett cross-motor versenyeket.
1981-ben már az International BMX Federation (Nemzetközi BMX Szövetség) megalakulása virágoztatta a sportág pezsgő életét, amit hamarosan 1982-ben megrendezett BMX világbajnokság követett.

 

1993-óta a BMX-sport a Union Cycliste Internationale, a Nemzetközi Kerékpárós Unió, integrált részeként folytatta történelmét és 10 évvel később már az Olimpiai Bizottság által felkerült az öt kerekes játékok listájára. A Nyári Olimpiai Játékokon Beijingbe (2008), Māris Štrombergs és Anne-Caroline Chausson nyerték el a férfi illetve a női BMX-es Olimpiai aranyérmet.

 

Lásd még:

 

Mountain Bike - MTB

 

Biciklifajták

 

Forrás: Bicycle motocross

 

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

CRITICALMASS