Már 277 szócikk közül válogathatsz.

Sziasztok, Bringások! A Biciklopédia elindításával egy olyan webes kerékpár (más néven bicikli) tudástárat hoztunk létre, amely bárki által hozzáférhető és alakítható. Legyetek Ti is a Biciklopédiát építő közösség tagjai, és járuljatok hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Ha pedig szeretnétek az oldal hivatalos szerkesztői közé tartozni, jelentkezzetek az info@biciklopedia.hu címen!
Hirdetés


Tárcsafék

 

A fémtárcsa, mely a kerékhez rögzítetten a kerékkel teljes kapcsolatban mozog, áthalad egy fékező egységen, amely a villához, vagy a váz más pontjához van rögzítve és a közepén egy, az abroncsfékhez hasonló betéttel fékezi le a tárcsát. A kerékpározásba a motorokban előzőleg alkalmazott technika, a ’90-es években szivárgott be.
Főként a MTB-ok, a Downhill és Freeride-osok használják, mert kivallóan fékez és hosszabb lejtőkön se használódik el gyorsan. Sőt egyes modellek a nagy igénybevétel által okozott hő hatására még jobban fognak.
A terepen való használat közben felmerült egyetlen negatívuma akkor jön elő, ha a fékfolyadékot szállító rendszer sérül és elfolyik a folyadék, mert akkor fék nélkül maradunk. Egyes biciklikben, mint például a tandem, a hagyományos abroncsFék mellett kiegészítőként is használják, mert nagy terhelésnek is könnyedén ellenáll. Használata során a kezdő kerékpárosok könnyen előre bukhatnak vagy elveszthetik a kerékpár stabilitását a hirtelen gyakorolt drasztikus fékhatás miatt.

 

Fék

 

Forrás: Bicycle brake systems

 

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

CRITICALMASS