Már 277 szócikk közül válogathatsz.

Sziasztok, Bringások! A Biciklopédia elindításával egy olyan webes kerékpár (más néven bicikli) tudástárat hoztunk létre, amely bárki által hozzáférhető és alakítható. Legyetek Ti is a Biciklopédiát építő közösség tagjai, és járuljatok hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Ha pedig szeretnétek az oldal hivatalos szerkesztői közé tartozni, jelentkezzetek az info@biciklopedia.hu címen!
Hirdetés


Fék


A kerékpárfék funkciója, hogy a mozgásban lévő kereket és ezáltal a biciklit megállítsa vagy lelassítsa, a kerékpáros irányítása alatt. A különböző féktechnológiák a történelem során fejlődésen mentek keresztül és számos új, innovatív megoldás született a kerékpár fékezésére.
Az első kerékpároknál a pedálozás sebessége határozta meg a fékezés ütemét, ha lassítani szeretett volna a kerékpáros, azonban ez a módszer igen veszélyesnek bizonyult és sok balesetet okozott, amibe a feltaláló szelleműek nem nyugodtak bele. Ezek a megoldások a következő linkek segítségével tekinthetők meg, teljes terjedelmükben:

 

Abroncsfék

 

Egy oldalú tartókaros toló-fék

 

Két oldalas tartókaros toló-fék

 

Középső húzókaros fék

 

Középső direkt-húzókaros fék

 

„V”-fék

 

Hidraulikus fék

 

Delta fék

 

Tárcsafék

 

Dobfék

 

Roller fék

 

Lassító fék

 

Kontrafék

 

Valamint egy érdekes link kerékpáros témákkal:

http://sheldonbrown.com/

 

Forrás:Bicycle brake systems

 

 

 

 

 

 

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

CRITICALMASS