Már 277 szócikk közül válogathatsz.

Sziasztok, Bringások! A Biciklopédia elindításával egy olyan webes kerékpár (más néven bicikli) tudástárat hoztunk létre, amely bárki által hozzáférhető és alakítható. Legyetek Ti is a Biciklopédiát építő közösség tagjai, és járuljatok hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Ha pedig szeretnétek az oldal hivatalos szerkesztői közé tartozni, jelentkezzetek az info@biciklopedia.hu címen!
Hirdetés


Tour de France


A Tour de France egy évenként megrendezett kerékpárverseny, ami több mint 3500 km hosszan Franciaországban és a környező országok területén zajlik. A verseny általában 23 napig tart, ami napi szakaszokra van lebontva. Ezek alapján születik meg az abszolút győztes, aki a szakaszok összesítése szerint a legjobb időt éri el. A napi szakasz győzelemért is jár a sárga trikó, amit a kerékpáros addig viselhet, amíg következő nap meg nem döntik a szakaszgyőzelmét. A régebbi Tour de France bajnokok a trikójuk gallérján, ujján viselhették a sárga csíkot, mint azok a Pályakerékpárversenyzők akik elnyerték egyszer az aranyérmet és azóta megdöntötték a rekordjukat.


A futamok mindig Párizsban végződnek. 1903-as megrendezésük óta, a Tour de France az egyik legrangosabb és legrégibb kerékpárverseny a glóbuszon.
A jellemzően 20 szakaszon át zajló kézdelem 2 420 és 5 745 km között zajlott eddig, 2 nap pihenőidővel, amiket a kerékpárok és a versenyzők egyik szakasztól a másikig való szállítására használnak. A kitartás és az erő próbatételét egy a komoly pszichológiai erőtételnek felel meg, melyet testileg egy majdnem 3 hetes futó marathonhoz és a Mount Everest egy időben történő megmászásához hasonlítják.
A versenyzők meghívásos alapon vehetnek részt a futamon, 20-22 csapat, 9 taggal.

 

Története

 

Hegyi szakaszok

 

A korai szabályok

 

Nemzeti csapatok

 

Touriste-routiers és a helyiek

 

A márka-szponzorált csapatok visszatérése

 

Dopping a Tour de France-on

 

Fuentes-botrány

 

Forrás:

Tour de France hivatalos honlapja

Tour de France
OrigoSport - Tour de France a dopping árnyékában

 

További érdekes és hasznos tartalmat találhattok ITT.
(Útvonal, Rendezés;Résztvevők; Szakaszok; Híres hegyek; A Tour története; Értékelés, pontok, jóváírások; Trikók; Szabályok; Stratégia; Tour-szótár)

 

Lásd még:

 

Giro d'Italia

 
Tour de France győztesek listája


 

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

CRITICALMASS