Már 277 szócikk közül válogathatsz.

Sziasztok, Bringások! A Biciklopédia elindításával egy olyan webes kerékpár (más néven bicikli) tudástárat hoztunk létre, amely bárki által hozzáférhető és alakítható. Legyetek Ti is a Biciklopédiát építő közösség tagjai, és járuljatok hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Ha pedig szeretnétek az oldal hivatalos szerkesztői közé tartozni, jelentkezzetek az info@biciklopedia.hu címen!
Hirdetés


Pályakerékpár

 

A pályakerékpárt leginkább az országúti rokonával hozhatjuk a legszorosabb kapcsolatba, de annál ez a fajta kétkerekű sokkal egyszerűbb és letisztultabb formával és használati tulajdonságokkal rendelkezik.

 

Nem található rajta sebességváltó, illetve sebességek sem, mindösszesen egy sebességben üzemel. A sebességet csak szerszámmal lehet váltani, ha valamelyik tárcsát lecseréljük. Mindez az egyenletes haladás érdekében alakult így. Elsőre nehéz elindítani, mert az egyetlen alapbeállítás egy magas sebességfokozaton van, viszont amint sebességet szerzünk, a kerékpár hajtása könnyebbé válik, így a sprinteknél és pörgősebb szakaszokon igen jól teljesít.
Jellegzetessége továbbá, hogy fék sem található rajta! Mivel a pályán a sebesség számít, és nem az, hogy ki áll meg hamarabb, ezért a bicikli felépítése is ennek megfelelően van kialakítva. A fékek helyét szorosan a kerékhez simulva 1-2 cm-re a villák töltik ki.

 

Az országútinál magasabban elhelyezkedő ülés és rövidebb fejcső, valamint tengelytáv jellemzi. A bicikli könnyebben manőverezhető és érzékenyebben reagál a mozdulatokra társainál. A pontos irányítás és magas súlypont következtében a versenyző jobban magára húzza a kerékpárt és így magasabb súlyponttal, de nagy sebességgel fekszik a fordulóba vagy a sprintbe sík szakaszon.
A légellenállás szignifikáns csökkenését így elérő pályakerékpárosok állították fel az ’óra’ és számos más rekordot. Az órarekord során az egy óra alatt legnagyobb távot meg tévő biciklis állíthat fel új csúcsot. Ennek a címvédője jelenleg: Chris Boardman 1156.375 km-el.

 

A pályakerékpározás az erre kialakított pályán végezhető, amiből világszerte csak pár tucatnyi található, köztük a Millenáris Velodrom Budapesten. Az olimpiára készülő országok rendszerint új velodromot építenek a játékok idejére. Ezek a létesítmények gyakran az országúti kerékpárosok téli, illetve szezonon kívüli edzőpályáikként szolgálnak.

 

Pályakerékpár versenytípusok

 

Graeme Obree

 

Lásd még:

 

Velodrom

 

Forrás: Track Bicycle Millenáris Velodrom

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

CRITICALMASS