Már 277 szócikk közül válogathatsz.

Sziasztok, Bringások! A Biciklopédia elindításával egy olyan webes kerékpár (más néven bicikli) tudástárat hoztunk létre, amely bárki által hozzáférhető és alakítható. Legyetek Ti is a Biciklopédiát építő közösség tagjai, és járuljatok hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Ha pedig szeretnétek az oldal hivatalos szerkesztői közé tartozni, jelentkezzetek az info@biciklopedia.hu címen!
Hirdetés


Graeme Obree

 

1965. Szeptember 15-én született, skót származású kerékpáros két alkalommal döntött világrekordot pályakerékpárral. 1993 és 1994-ben, valamin 1993 és 1995 év egyéni kategória világbajnok győztese.
A különleges, szokatlan kerekezési pozícióiról és az általa épített mosógépalkatrészt tartalmazó biciklijéről ismert versenyző igen változatos és színes karrierrel büszkélkedhet, melyet a mai napig épít és aktív résztvevőként járul hozzá a kerékpáros élet eseményeihez.


Biográfia


A skót kerékpáros első megméredtetésére, egy 16km-es próba szakaszra rövidnadrágban, pulóverben és bakancsban érkezett. Az elképzelései szerint a start és a cél vonal ugyanazon a helyen volt, ezért amikor szerinte beérkezett a célba, nekiállt átöltözni a pálya közepén és csak a bírák felszólítására fejezte be a versenyt a cél vonal átlépésével, 100m-re a startvonaltól. A távot így is fél óra alatt tette meg.
Élete során súlyos depressziótól és bipolaritástól szenvedett, tinédzser korában és utána még egyszer voltak öngyilkossági kísérletei, a főiskolai évei alatt pedig tandíjtarozásai miatt üldözték.
Amikor a kerékpár kereskedésével csődbe ment, Fransesco Moser, velodromban felállított 51.151km-es rekordját tűzte ki célul, hogy megdöntse egy óra leforgása alatt.

 

A kerékpár és a rekord megdöntése

 

 Obree rendszeresen készített kerékpárokat és hozzájuk alkatrészeket, a rekordkísérlete előtt is egy sajátgyártású kerékpárt épített, amivel a rekordot is felállította.

Az egyenes kormánynak köszönhetően közelebb helyezkedett el az üléshez, ezáltal a mellkasa alá kerültek a karjai.Egy mosógép által inspirált ötlet folytán régi mosógépcsapágyakat épített a vázba, mivel ahogy azt megfigyelte különleges minőségű és terhelhetőségű forgóalkatrészt nyert.

Az összezsugorodott, áramvonalas, üléspóznak és a jól megépített biciklinek köszönhetően, az „Old Faithful’ nevű kerékpárral nekivágott a rekordkísérletnek.

1993. Július 16-án a Vikingskipet velodromban. Az első alkalommal egy kilométer híján sikertelenül fejezte be a küzdelmet az idővel. De a velodromot 24h-ra bérelte ki, ezért még egy napja volt, hogy megdöntse a rekordot.
Éjjel szándékosan túlfogyasztotta magát folyadékkal és így óránként felébredt és kinyújtotta magát, hogy levezesse az előző napi teljesítményét.

Másnap a testi- és a vereség pszichés fájdalmainak hatására 51.596km-el új rekordot állított fel.
Obree rekordja nem tartott sokáig, Julius 23-án fő riválisa Chris Boardman 52.270km-el, Bordeaux-ban döntötte meg a világcsúcsot.
Következő év Április 24-én Obree újra a rekordért küzdött, Bordeauxban, a cipőit a pedálhoz csavarozta, hogy ne csúszhasson ki a lába belőlük a startnál (mint az korábban már megtörtént) és 52.713km-el ismét ő szerezte meg a világrekordot.

 

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség, (UCI) növekvő aggodalma miatt betiltotta az „Old Faithful”-t és a rajta Obree által felvett különleges pozíciót. Obree ezt csak az olasz világbajnokság kezdete előtt egy órával tudta meg, amiből ezért kis is zárták, mivel ő nem engedett a bírák követeléseinek.
Az esetet igen erős sajtóvisszhang követte, amelyben bírálták a túlzott hivatalias magatartást az UCI részéről.
Ezután Obree kifejlesztett egy új pozíciót a „Superman”-t, ami az előrre hosszan kinyújtott karjairól kapta a nevét, ezzel 1995-ben megnyerte a a világbajnoki címet.

Obree állítása szerint nem használt sosem teljesítményfokozó szereket és erre büszke is, ahogy mondja bármikor aláveti magát dopping tesztnek.


2006-ban [’The Flying Scotsman’]? című filmet készítettek életrajza alapján.
Következő kísérletét a közeljövőben tervezi, egy 2009-es saját építésű kerékpárral.

 

Forrás: Graeme Obree


 Valamint érdemes megtekinteni Obree saját honlapját is: http://www.obree.com/

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

CRITICALMASS