Már 277 szócikk közül válogathatsz.

Sziasztok, Bringások! A Biciklopédia elindításával egy olyan webes kerékpár (más néven bicikli) tudástárat hoztunk létre, amely bárki által hozzáférhető és alakítható. Legyetek Ti is a Biciklopédiát építő közösség tagjai, és járuljatok hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Ha pedig szeretnétek az oldal hivatalos szerkesztői közé tartozni, jelentkezzetek az info@biciklopedia.hu címen!


Nemzetközi Kerékpáros Szövetség

 

 
Az Union Cycliste Internationale (UCI) egy a világon egyedülálló, a kerékpáros életet és versenyzést ellenőrző és alakító szervezet. Vezető testületként a kerékpáros szerveződések között szabványokat állít fel a kerékpáros versenyek doppingmentes lebonyolítására és egyéb irányelveket közöl az élsport részvevői számára.

Meghatározza a pontrendszereket, amik a versenyeken alkalmazhatóak

 

Az UCI-t 1900. Április 14-én alapították Párizsban a nemzeti Belga, Francia, Egyesült Államokbeli, Svájci és Olasz kerékpárszövetségek.
1965-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nyomására az UCI két alosztályt hozott létre: az Amatőr Kerékpáros Szövetséget (Fédération Internationale Amateur de Cyclisme, avagy FIAC) és a Nemzetközi Professzionális Kerékpáros Szövetséget Fédération Internationale de Cyclisme Professionnel, FICP)


A FIAC, mint a FICP-nél nagyobb szervezet több taggal rendelkezett, akik főleg a Keleti Blokkból kerültek ki, de a szervezet jelen volt mind az öt kontinensen 127 szövetségi taggal. A FIAC tagjai számára Olimpiai szereplés lehetőségét is biztosította a kiemelkedően tehetséges sportolóinak, ennek ellenére az FICP-tagokkal csak ritka esetben versenyeztek az amatőr szövetség tagjai.
1992-ben újra egyesült az UCI a FICP és a FIAC beolvasztásával és folytatta az eredetileg alapított módon a szervezet sokrétű tevékenységét.


1989-2004 az UCI regisztrálta az UCI Országúti Kerékpár Világbajnokságot, férfikategóriában. Majd 2005-től UCI Pro Tour néven indított versenyeket ebben a kategóriában amely magába foglalta a három legrangosabb európai kerékpár versenyt: a Tour de France-ot, a Giro d’Italia-t és a Vuelta a Espania-t és még más egy-napos rangos futamokat. A Grand Tor, azaz a három legrangosabb verseny szervezői kihátráltak a ProTourból sok neves csapattal együtt, így 2008-ra instabil helyzetbe került a ProTour sorsa.
A professzionális országúti kerékpárversenyzés fellendítése és a népszerűsítésének a céljával az ’UCI Continental Circuit’ néven létrehozott versenysorozatával próbálja meg minél populárisabbá tenni a sportágat és azon belül az országúti kerekezést.
A nők számára 1959-óta szervez elit versenyeket, tornákat az UCI, magában foglalva a Női Kerékpár Világbajnokságot (országúton). 1964-től pedig honorálja a ’Women's World Time Trial Champion-t’.


Az első professzionális pályakerékpár versenyt az UCI elődje a Nemzetközi Kerékpáros Szervezet [International Cycling Association]? (ICA) szervezte, a pályaversenyeket már az UCI szervezése alatt 1993-tól amatőr és professzionális versenyzők is látogathatták. ez azt jelentette, hogy a nemzetek választhatták ki saját versenyzőiket.

 

 A verseny aranyérmes nyertesei szivárvány-csíkos trikót kapnak és azokat csak a nyert versenytípus/számhoz hasonló versenyeken hordhatják a következő év versenyéig. Ezután, ha elnyerik tőlük a címet a gallérjukon tarthatják meg a szivárványszínű csíkokat, amiket bármikor hordhatnak. A pályán tartott világbajnokságokat minden évben más helyen rendezik meg, amit a nemzeti csapat bonyolít le, de a bíráskodást az UCI szolgáltatja.

 

Lásd még:

 

Európai Kerékpáros Szövetség (ECF)

 

  

Források:
UCI Track World Championships
Union Cycliste Internationale

Union Cycliste Internationale hivatalos honlapja

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

CRITICALMASS