Már 277 szócikk közül válogathatsz.

Sziasztok, Bringások! A Biciklopédia elindításával egy olyan webes kerékpár (más néven bicikli) tudástárat hoztunk létre, amely bárki által hozzáférhető és alakítható. Legyetek Ti is a Biciklopédiát építő közösség tagjai, és járuljatok hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Ha pedig szeretnétek az oldal hivatalos szerkesztői közé tartozni, jelentkezzetek az info@biciklopedia.hu címen!


Dopping

A dopping kategóriájába tartozik minden olyan szer és készítmény, amivel előnytelen, robbanásszerű teljesítménynövekedést ér el a sportoló és az valószínűleg az egészségére is káros hatást fejt ki. A mechanikus teljesítménynövelő, technikai és technológiai újításokat (pl. áramvonalasabb öltözet) a doppingellenes szervezetek nem tekintik illegálisnak, mert ezek nem olyan mértékben járulnak hozzá a verseny végeredményéhez, mint pl. egy akár 50%-os teljesítménynövekedést okozó szer és az egészségre nem gyakorolnak negatív hatást.

Eredete

A dopping szó önmagában is egy doppingszert jelent, azaz teljesítménynövelő készítményt, amit Afrikában Zulu harcosok használtak. A ’dop’ nevű alkoholos italt szőlő héjából készítették és fokozott harci teljesítménynövekedést kötöttek fogyasztásához.

Történet

(linkek a biciklopédia.hu-ról)


Stimulánsok, alkohol, állati eredetű hormonok és idegméreg

Mesterséges hormonok – anabolikus szteroidok

Erythropoietin – EPO, Vérdopping

 

CERA, az EPO utódja

Gén-manipuláció – a jövő doppingszere

 

Fuentes-botrány


Lásd még:

 

Dopping a Tour de France-on

Források:

Index -  A bikaherétől a bozontos úszónőig
Index - EPO Olimpiája lesz Peiking
World Antidopping Agency - A brief history of Anti-Doping
 

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

CRITICALMASS