Már 277 szócikk közül válogathatsz.

Sziasztok, Bringások! A Biciklopédia elindításával egy olyan webes kerékpár (más néven bicikli) tudástárat hoztunk létre, amely bárki által hozzáférhető és alakítható. Legyetek Ti is a Biciklopédiát építő közösség tagjai, és járuljatok hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Ha pedig szeretnétek az oldal hivatalos szerkesztői közé tartozni, jelentkezzetek az info@biciklopedia.hu címen!
Hirdetés


Váz

 

A gyémánt alakú kerékpárváz a bicikli fő alkotóeleme, amihez a kerekek, a kormány, az ülés és más kiegészítő elemek csatlakoznak (kulacstartó,a bowdenek rögzítési pontjaival a fék ill. váltóhuzalok, stb.). Ez a vázszerkezet teszi lehetővé, hogy ülő helyzetben kerékpározzunk, a fekvő-kerékpárral szemben.

A váz két háromszögből tevődik össze, az első háromszög a felső-, az alsó- és az üléscsővel határolt, ebbe csatlakozik bele a fejcső, ami a kormányt és a villákat tartja.

A hátsó háromszöget az üléscső, az ülés- és láncmerevítők fogják közre.

 

Vázméret

Hagyományosan a vázméreteket az ülés- és alsócső valamint a láncmerevítők találkozásától számolták felfelé, függőleges irányban. Tipikusan 54-56 cm, ami mostanra már nem egy fix standardként szerepel, ezért a gyakorlatban a túrakerékpárok váza nagyobb a versenykerékpároké pedig kisebb felépítésűre módosult.

A kerékpárváz fő tulajdonságai:

- Sűrűség: amely meghatározza, hogy egy egységnyi anyaghoz mekkora tömeg társul.

Merevség: a menettulajdonságokat és a kerékpározás könnyedségét befolyásolja az erőátviteli hatásfok függvényében. A gyakorlatban viszont az ülés, a felfüggesztések és a kerék típusa nagy mértékben határozza meg a kerékpáros komfortját, mivel ezek az alkotóelemek sokkal jobban illeszkednek az útviszonyokhoz.

Szakítószilárdság: meghatározza az erő mértékét, amely képes a váz maradandó eldeformálására.

- Elongáció: azt az erőt határozza meg, ami az anyag eltöréséig kifejthető rá.

Anyagkifáradási határ: ami a váz anyagának élettartamát jelenti, ezen felül, a tekerés valamint az út által keltett rezgések hatására szétválhat a kerékpár.

 

A vázak anyaga lehet:

- Acél

- Alumínium ötvözet

- Titánium

- Karbonszálas

- Thermoplastic

- Magnézium

- Fa/Bambusz

 

Forrás: Bicycle frame

 

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

CRITICALMASS