Már 277 szócikk közül válogathatsz.

Sziasztok, Bringások! A Biciklopédia elindításával egy olyan webes kerékpár (más néven bicikli) tudástárat hoztunk létre, amely bárki által hozzáférhető és alakítható. Legyetek Ti is a Biciklopédiát építő közösség tagjai, és járuljatok hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Ha pedig szeretnétek az oldal hivatalos szerkesztői közé tartozni, jelentkezzetek az info@biciklopedia.hu címen!
Hirdetés


A közlekedési célú kerékpárokon, mint például a City Bike (Városi kerékpár) fontos kiegészítő alkatrész a sárvédő, vagy sárhányó. Csapadékos időben az úttesten lévő vizet és sarat a kerekek felszedik, majd a centrifugális erő következében felverik. A sárvédő a kereket öleli körbe és felfogja a kerékről leváló vizet és sarat, így az nem verődik fel a kerékpárosra, és a mögötte közlekedőre sem.

 

Hagyományos sárvédő

 

 

 

A hagyományos sárvédő anyaga többnyire fém (alumínium vagy acél), amelyet a kerékpárvázon kialakított rögzítési pontokhoz (pálcák és csavarok segítségével) tartósan rögzítenek. Ezeket az adott kerékpárhoz tervezték, így nem lehet (vagy csak nehezen) más biciklire szerelni, mivel a pálcahossz, a keréktől való távolság nem állítható. Egyes típusoknál ezeken helyezkednek el a lámpák is.

 

 

 

 

 

Duplapálcás, állítható sárvédő

 

 

A hagyományos sárhányó mellett ez a típus adja a legnagyobb  védelmet a felverődéssel szemben.

Duplapálcás, állítható, műanyag sárvédőket csaknem minden kerékpártípusra lehet szerelni. A hagyományos sárvédővel szemben nagy előnye, hogy a sárvédőív könnyű, műanyag és nem rozsdásodik, könnyen, bármyilen kerékpárra rögzíthető (típustól függően).

Országúti (verseny) kerékpároknál gyakran nincsen a sárvédő rögzítésére megfelelő furat kialakítva a villapapucsokon, ezekre műanyag bilincs segítségével lehet ilyen sárvédőt szerelni.

 

 

 

 

 

Sárvédő alsó vázcsőre

 

 

Alsó vázcsőre rögzíthető sárvédő

 

Ezt a könnyű, műanyag típust főként a mountain bike-oknál használják. Szerszám nélkül rögzíthető. Nem nyújt teljes védelmet, azonban a kerékpárost megvédi a felverődő víztő, sártól és kavicsoktól.

 

 

 

 

 

Gyorsrögzítős műanyag sárvédő

 

Gyorsrögzítős műanyag sárvédő

 

 

A gyorsrögzítős sárvédők azért népszerűek, mert könnyen felszerelhetők a vázra, a szükséges minimális védelmet megadják a használó számára. Több típusuk ismert. Egyes típusoknál szükséges a vázra felszerelni a rögzítő konzolt, más típusokat egyszerűen a vázra kell pattintani.

 

 

 

 

 

 

Lásd még: Szoknyavédő

 


A szócikkhez társított címkék:
bicikli , műanyag , sárhányó , sárvédő
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

CRITICALMASS