Már 277 szócikk közül válogathatsz.

Sziasztok, Bringások! A Biciklopédia elindításával egy olyan webes kerékpár (más néven bicikli) tudástárat hoztunk létre, amely bárki által hozzáférhető és alakítható. Legyetek Ti is a Biciklopédiát építő közösség tagjai, és járuljatok hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Ha pedig szeretnétek az oldal hivatalos szerkesztői közé tartozni, jelentkezzetek az info@biciklopedia.hu címen!
Hirdetés


Összecsukható kerékpár

 

Az összecsukható kerékpárral a vázszerkezettel egyesített csuklók és pántok segítségével az eredeti méret jelentős csökkentsége érhető el. A legtöbb ilyen kerékpár 20”-os kerékmérettel rendelkezik. Az összecsukható kerékpárok gyakran többe kerülnek a fix-vázasoknál, mivel a mozgó alkatrészek és technológiai megoldások költségesebbé teszik előállításukat. A helytakarékosság alapján ebbe a kategóriába sorolják a két részre szerelhető kerékpárokat, de méretük és összehajthatósági fokuk alapján nem teljes értékű összecsukható biciklikről beszélhetünk.

A sebesség és a gyors haladással szemben ezek a kerékpárok a komfort, a kényelmes tekerés és kompaktságot helyezik előtérbe a más, kifejezetten sportolásra tervezett kerékpárokkal szemben.

A nagyvárosokban vagy a kis hellyel rendelkezők, esetleg akik irodában, lakásban vagy hosszú út során szeretnék magukkal elhelyezni, magukkal vinni kerékpárjukat ideális megoldást jelenthetnek az összecsukhatóak. Az átlagos kerékpároknál méretekben is eltérő tulajdonságokkal rendelkező, de a kerékpározás élményét és komfortját nem befolyásoló megoldásokkal tervezett váz és kormány tartozik ezekhez a kerékpárokhoz, az egyenes pozícióban való üléshelyzet biztosítása mellett.

 

Használatban

 

Az összehajtható kerékpárt azok az ingázók preferálják főként, akik zsúfolt tömegközlekedési eszközökre szállnak fel kerékpárjukkal és azt rövid idő alatt ki és össze kell hajtaniuk, valamint napközben kis helyen tárolniuk. Az ingázók mellett a havonta pár alkalommal vagy a más közlekedési eszközökkel kombináltan használók tábora is előnyben részesíti a nagyobb, helyigényes kerékpárokkal szemben.

Tesztek alapján a kisebb kerék 25km/h-ig jobb hatásfokon működik, és csak az 50km/h fölötti sebességeknél mutatható ki szignifikáns változás, amikor a nagyobb kerék giroszkópikus hatása teljes lendülettel érvényesül. Ezért a városi használatra kifejezetten alkalmas kerékpárról beszélhetünk, mind hely, mind méret és sebesség szempontjából, mert az Országuti - versenykerékpárok vagy MTB-ok által nyújtott előnyök kihasználásához más terepviszonyok szükségesek.

 

 

 

Hordozható kerékpár

 

„A”-kerékpár

 

Lásd még:

Moulton kerékpár

 

Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Folding_bicycle

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

CRITICALMASS