Már 277 szócikk közül válogathatsz.

Sziasztok, Bringások! A Biciklopédia elindításával egy olyan webes kerékpár (más néven bicikli) tudástárat hoztunk létre, amely bárki által hozzáférhető és alakítható. Legyetek Ti is a Biciklopédiát építő közösség tagjai, és járuljatok hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Ha pedig szeretnétek az oldal hivatalos szerkesztői közé tartozni, jelentkezzetek az info@biciklopedia.hu címen!


Mesterséges hormonok – anabolikus szteroidok

 

A harmincas években felfedezett mesterséges hormonok a hetvenes évekre hoztak áttörést a dopping-használat történelmében, amiknek az alapjául a férfi nemi hormon szolgált. Az anabolikus szteroidok növelték a vázizom tömeget, csökkentették a zsírmennyiséget és a megnövelték a szervezet fehérjetároló képességét. Főként az erősportágakban volt elterjedt ez a fajta teljesítménynövelés, mint pl. a súlyemelés vagy a kalapácsvetésben.

 

 

 A Kelet- Német, Szocialista szférában államilag folyt a doppingolás támogatása és kivitelezése, így történhetett meg az hogy a 14 éves Heidi Krieger-t, 21évvel később már Andreas Kriegerként idézte a berlini bíróság, az utolsó nagy NDK-s doppingperben.
A nők elférfiasodása csak az egyik mellékhatása volt a számos ismert más, az anabolikus szerek által kiváltott, negatív-effektnek. Ide sorolható a: depresszió, szív-problémák, májkárosodás és jó ill. rossz indulatú daganatok kialakulása.

 

Dopping

 

Forrás: Andreas Krieger Use of performance-enhancing drugs in sports

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

CRITICALMASS