Már 277 szócikk közül válogathatsz.

Sziasztok, Bringások! A Biciklopédia elindításával egy olyan webes kerékpár (más néven bicikli) tudástárat hoztunk létre, amely bárki által hozzáférhető és alakítható. Legyetek Ti is a Biciklopédiát építő közösség tagjai, és járuljatok hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Ha pedig szeretnétek az oldal hivatalos szerkesztői közé tartozni, jelentkezzetek az info@biciklopedia.hu címen!
Hirdetés


Eufemio Fuentes doppingdoktorként vált ismerté, akinek nevével legalább 200 sportoló, köztük 50 kerékpáros hozható összefüggésbe.
2006-ban tartóztatták le a Liberty-Seguros csapatfőnökével, Manolo Saizzal együtt. A házkutatás során több ezer adag szteroidot és többtucat adag vért és vérátömlesztéshez szükséges berendezést foglaltak le.
Kliensei közül legtöbben (pl. Jan Ulrich) keményebb büntetés nélkül tehették túl magukat az ügyön, pedig Ulrich esetében még a DNS minta is igazolta, hogy Fuentes doppingolta őt.
Lance Armstrong, jelenlegi csapata az Astana összes sportolója szintén gyanúba keveredett, s végül a 2008-as Tour de Franceon nem kaptak rajtengedélyt.
A Fuentes-botrány következményeit, csak azoknak a sportolóknak kellett viselniük akik bevallották, hogy doppingoltak Fuentes segítségével. Ivan Basso, Jörg Jaksche és Michele Scarponi.
Fuentes-t a spanyol bíróság felmentette, mivel a 2006-os törvények szerint nem követett el bűncselekményt -a spanyol bíróság határozata szerint.

Egy merész ötletként a közelmúltban felmerült, hogy engedélyezzék a doppingot, mivel mindenki nem akar lemaradni az élbolytól, doppingol. Ezt az UCI teljes mértékben elutasította, arra hivatkozva, hogy a dopping beláthatatlan egészségügyi következményekkel járhat, ha már legálisan, állami/intézményi keretek között is zajlik. Mint pl. a Mesterséges hormonok – anabolikus szteroidok adagolása a volt NDK-ban.

 

Dopping

 

CERA, az EPO utódja

 

Forrás: OrigoSport - Tour de France a dopping árnyékában

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

CRITICALMASS