Már 277 szócikk közül válogathatsz.

Sziasztok, Bringások! A Biciklopédia elindításával egy olyan webes kerékpár (más néven bicikli) tudástárat hoztunk létre, amely bárki által hozzáférhető és alakítható. Legyetek Ti is a Biciklopédiát építő közösség tagjai, és járuljatok hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Ha pedig szeretnétek az oldal hivatalos szerkesztői közé tartozni, jelentkezzetek az info@biciklopedia.hu címen!
Hirdetés


Váltó - Madison

 

A pályán 25 darab két fős csapat köröz, a tagok pedig váltják egymást. Az egyik kerékpáros versenyez csak effektive, aki az alsó pályarészen teker, a másik versenyző, a pályafelsőbb részén pörgetve pihen. Amikor az alsó kerékpáros kellőképpen elfárad, váltanak, a pihenő kerékpáros lemegy a pálya alsó részére és az épp versenyző kerékpáros behúzza őt, majd felmegy pörgetni. Az ilyen váltásoknál szoktak előfordulni a legnagyobb bukások, főleg 50 versenyzővel a pályán ez igen veszélyes lehet.

A madison egyébként a hatnapos pályaversenyek alappillére, nevét pedig onnan kapta, hogy először 1899-ben a new york-i, Madison Square Gardens-ben mutatták be a közönségnek.
A szabályokról érdemes még tudni, hogy a csapatok célja itt is a pontgyűjtés, 20 körönként vannak részhajrák, 5-4-3-2 és 1 pontért. Amennyiben valaki körelőnyt csinál, az többet ér mint a szerzett pontok, így egy ilyen “manőverrel” akár meg is nyerhető a futam. Ha pedig több csapat is körelőnyhöz jut, úgy a részhajrákon elért jobb eredmény dönt. A verseny távja 50 km.

 

Pályakerékpár

 

Pályakerékpár versenytípusok

 

Forrás: Millenáris Velodrom - Pályakerékpár versenytípusok

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

CRITICALMASS