Már 277 szócikk közül válogathatsz.

Sziasztok, Bringások! A Biciklopédia elindításával egy olyan webes kerékpár (más néven bicikli) tudástárat hoztunk létre, amely bárki által hozzáférhető és alakítható. Legyetek Ti is a Biciklopédiát építő közösség tagjai, és járuljatok hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Ha pedig szeretnétek az oldal hivatalos szerkesztői közé tartozni, jelentkezzetek az info@biciklopedia.hu címen!
Hirdetés


A nyereg beállítása

 

Sokan közlekednek rosszul beállított ülésmagasságú biciklin, pedig a kerékpár nyergének helyes beállítása a kényelmes ülőhelyzet és a hajtás hatékonysága szempontjából is kiemelten fontos.
 

Alacsony nyeregmagasság
 

A leggyakoribb probléma, hogy a nyereg túl alacsonyan van. Az alacsony nyereg sokak számára a biztonságérzet csalóka élményét nyújtja, hiszen megálláskor, vészhelyzetben esetleg mindkét lábbal a talajon lehet támaszkodni. Ez a gyermekkori tanulási időszak tapasztalataiból ered, a kerékpározni tudóknak már nincsen szüksége erre a “biztonságra”.

Az alacsony nyereg sok probléma okozója. Tekerés közben az oldalirányba kitérő térdek miatt a bicikli jobbra-balra billeg. A térdizületet is nagyon megterheli, hiszen ilyen esetben abban a pozícióban van a kelleténél jobban behajlítva, amikor “oda kellene lépni a pedálnak”. Hosszabb távon ez nagyon fárasztó és fájdalmas is lehet. A testsúly a kívánatosnál nagyobb arányban nehezedik a nyeregre, így az ülőgumók is több terhet viselnek, a nyereg ilyenkor könnyebben töri fel a bőrünket ülőfelületen. Férfiaknál különösen kényelmetlen (és veszélyes), a rossz nyeregszög, hiszen a combok közötti lágy részre nehezedő terhelés, nyomás és rázkódás a (külső és belső) nemi szervekre ártalmas hatással lehet.
A helyes ülésmagasságot a versenyzők milliméter pontosra finomítják, az ő esetükben ennek valóban van értelme.
 

A beállítás menete
 

Először ki kell lazítani vagy kibiztosítani az ülést tartó csavart vagy gyorszárat. Ezután az egyik sarkunkkal (kerékpározáshoz használt cipőnkben) az a nyeregvázcsővel egyvonalban, alsó helyzetbe állított pedálra helyezkedünk. A térdet kissé (a láb csaknem nyújtva legyen) behajlítjuk (biztonságosabb beállítás), vagy teljesen kinyújtjuk annyira, hogy a felsőtest egyenesen, a medencecsont vízszintesen legyen. Az ülés magasságát a ebben a pozícióban rögzítsük a csavarral vagy gyorszárral. Érdemes bejelölni a nyeregcsövön ezt a magasságot.
 

A nyerget nem elegendő a megfelelő magasságra állítani. Fontos az ülőfelület szöge is. Itt a legfontosabb szempont az, hogy a súlyunk kizárólag az ülőgumókon nehezedjen a nyereg erre a célra kialakított részére (ez általában vízszintes pozíciót jelent)!
Ezzel egyidőban a nyereg kormánytól való távolságán is lehet állítani. A megfelelő távolság a hát kímélése és a kényelmes kormányzás szempontjából fontos.

Ha kerékpározás közben úgy érezzük, hogy fáj a derekunk vagy rossz a tartásunk, csökkenteni kell a magasságot. Ha viszont pedálozásnál a térdünk kijár oldalra, vagy altáji fájdalmat érzünk, akkor magasabbra kell állítani.

 

 

 

 

Hogyan állítsuk be a nyereg magasságát és szögét? (sportvilag.net)


A szócikkhez társított címkék:
beállítás , bicikli , izületek , nyereg
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

CRITICALMASS