Már 277 szócikk közül válogathatsz.

Sziasztok, Bringások! A Biciklopédia elindításával egy olyan webes kerékpár (más néven bicikli) tudástárat hoztunk létre, amely bárki által hozzáférhető és alakítható. Legyetek Ti is a Biciklopédiát építő közösség tagjai, és járuljatok hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Ha pedig szeretnétek az oldal hivatalos szerkesztői közé tartozni, jelentkezzetek az info@biciklopedia.hu címen!
Hirdetés


Moulton Kerékpár


1962-ben dr Alex Moulton által alapított válalkozás indította útjára a Moulton kerékpárokat. A különleges designak örvendő kerékpárok a hagyományos vázszerkezettől eltérő, egyedi kialakításukról és az első-hátsó felfüggesztésükről váltak híressé.
Alex Moulton az ’50-es években ábrándult ki a gyémánt-alakú kerékpár vázakból és a hagyományos bicikli-készítési modellből. Szerinte a normál, gyémánt-vázas kerékpára kényelmetlen felszállni, nem unisex, nehezen állítható a megfelelő magasságra-méretre és alacsony nyomású kerekekkel kényelmetlen a használatuk.


Ezzel szemben egy kisméretú, magas keréknyomású kerékpárt álmodott meg, amit könnyedén lehet tárolni kis kerekei és a többi kedvező nagyságú dimenzióinak köszönhetően.
A Moulton kerékpárok „F” vázat kaptak és a felfüggesztési megoldásokkal jó 30 évvel előzték meg a saját korukat.


Az 1880-as gyémánt-vázszerkezet után ez volt az első nagy igazi áttörés a kerékpárok vázszerkezetének az építésében.

A ’60-as évek vége felé Moultonnak el kellett adnia a cégét az erős verseny miatt és ezzel az innovatív-vázú kerékpárok gyártása is parkoló pályára került. Raleigh, a Moulton cég új tulajdonosa a hátsó felfüggesztést egy gumi labdával helyettesítette, valamint egy hátsó háromszöggel, amely a lengőkar helyét vette át.


Pashley-Moulton
A ’80-as évek elején Moulton visszavásárolta a Raleigh-tól a design jogokat és újra indította az eredetihez hasonló kerékpárok gyártását. Az új design piacradobása érdekében egy un. APB (all-purpose bicycle – minden igényt kielégítő kerékpár)-t gyártott 1992-2005 között,  a Pashley Cycles licensze alatt. A költségek csökkentésének érdekében a már meglévő komponenseket építették a Moulton bringákba, mint pl. az eredeti 17” kerék helyett a 20”-at.


Bridgestone Moulton
Ezután a Brdigestone-Moulton néven készített, a stílusában és felépítésében az eredetihez nagyon hasonló kerékpárgyártása kezdődött meg. A Japánban gyártott és az angliai Moulton üzemben összeszerelt kerékpárok a nagyteljesítményű modelltől a könnyen szétszerelhetőkig elérhetőek.

 

Lásd még:

 

Összecsukható kerékpár

 

Biciklifajták


Forrás: Moulton Bicycle

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

CRITICALMASS