Már 277 szócikk közül válogathatsz.

Sziasztok, Bringások! A Biciklopédia elindításával egy olyan webes kerékpár (más néven bicikli) tudástárat hoztunk létre, amely bárki által hozzáférhető és alakítható. Legyetek Ti is a Biciklopédiát építő közösség tagjai, és járuljatok hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Ha pedig szeretnétek az oldal hivatalos szerkesztői közé tartozni, jelentkezzetek az info@biciklopedia.hu címen!
Szponzorált linkek


Egykerekű

Monociklit (más nevén: unicikli, egykerekű), először a cirkuszi mutatványosok használtak a közönség szórakoztatására.

Az 1990-es években jött divatba az egykerekűzés, Kris Holm-nak köszönhetően sportként is ismertté vált. Kris Holm saját tapasztalatait felhasználva tervezett újabb és újabb egykerekűket, így került fel a terepgumi, majd a nyereg elejére a fogantyú, hogy a rázósabb helyzetekben is lehessen használni. 

Terepen általában 24-es (hüvelykes), vagy 26-os kerékméretet használnak, egyes modelleket a banánnyeregre rögzített fékkonzollal is felszerelnek, ami lehető teszi a nagyobb hatásfokú fékezést.

 

Uniciklivel nem csak terepversenyeken, hanem  Triál, Freestyle, Hoki, Kosárlabda, Gyorsasági verseny, és egyéb ügyességi versenyszámokban is indulnak versenyzők világszerte.

 

 

Kategóriák:

 

User: vannak azok az egykerekű bringások, akik megelégednek azzal ha megtanulnak stabilan haladni, kanyarodni ill. az út nehézségeivel megbirkózni (például egy padkára feljutni).

Street: valaki itt nem áll meg tovább gyakorol, vásárol egy strapabíróbb egykerekűt, amivel lehet lépcsőn le- és fel- közlekedni, esetleg kisebb akadályokról leugrani.

Triál: ahol már biciklizéshez hasonlóan szükség van egy strapabíróbb egykerekűre, ami bírja a kiképzést (akár 2 méterről való leugrást).

Freestyle: ezt leginkább a flatlandhez hasonlóan egy sík terepen szokták gyakorolni, itt a trükkök száma és kivitelezése számít.

MUNI (Mountain UNIcycle): vagyis hegyi tekerés, ahol egy 24’ vagy 26’ (magura fékes) egykerekűvel lehet a mountenbike - osok után szaggatni. Kb.: 20–30 km/h lehet ezekkel elérni.Ehhez kell a legstrapabíróbb egykerekű.

 

 

 

Forrás: Egykerekű (Wikipedia)

 A szócikkhez társított címkék:
egykerekű , monocikli , unicikli
Szponzorált linkek

 

Médiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

CRITICALMASS