Már 277 szócikk közül válogathatsz.

Sziasztok, Bringások! A Biciklopédia elindításával egy olyan webes kerékpár (más néven bicikli) tudástárat hoztunk létre, amely bárki által hozzáférhető és alakítható. Legyetek Ti is a Biciklopédiát építő közösség tagjai, és járuljatok hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Ha pedig szeretnétek az oldal hivatalos szerkesztői közé tartozni, jelentkezzetek az info@biciklopedia.hu címen!
Hirdetés


Erythropoietin – EPO, Vérdopping

 

A vér oxigénszállító képességét majdnem 97%-ban meghatározó hemoglobin, a vörösvérsejtekben megtalálható oxigéntranszporter végzi. A ’80-as években elért fejlődés hatására a vér oxigénszállító képességének és ezáltal a szervezet magas fokú teljesítménynövekedésének elérése volt a cél.
Ezt többféle módon érhették el, legálisan: magaslati pontokon való tartózkodással ,2-3000m-es magasságban,  hosszabb időn keresztül. Vagy illegális módszerekkel, mint pl. megnövelt hemoglobinszámú vér transzfúziójával, hipoxiás kezeléssel és az eritopoietin (EPO) nevű készítménnyel.
Az EPO egy fehérje eredetű hormon, aminek a termelése természetes úton a szervezet egy magasabb pontra kerülésével indul el. A vér oxigénszintje lecsökken  a külső nyomás-veszteség hatására és ezért a szervezet a vörösvérsejtek számának növelésével teremti meg a megfelelő oxigénszállító kapacitást a szervezet működéséhez.
A szervezetnek hosszabb időt kell eltölteni nagy magasságban, hogy ez bekövetkezzen,de a hatása utána több héttel is érzékelhető teljesítmény növekedést idéz elő. A különösen nagy állóképességet igénylő sportágakban mint a kerékpározás vagy a hosszútáv futás előnyhöz juttatja a sportolókat ez a szer, amit 1990-óta tilt a Nemzetközi Olimpiai Szövetség.
Az EPO. nagyon hamar két nap alatt kiürül a szervezetből, ami különösen megnehezíti a doppingteszteken való kimutatását. A könnyű beszerezhetősége és számos előállított fajtája mellett megnehezíti a ’tiszta’ sport lehetőségét, hogy minimális EPO szint változás esetén a laboratóriumok nem, de számos esetekben egyáltalán nem tekintik pozitívnak a mintát, amit egyes kritikusok a laboratóriumok közreműködésével kapcsolatban hoznak szóba.

 

 Dopping

 

CERA, az EPO utódja

 

Forrás:Index -  A bikaherétől a bozontos úszónőig

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

CRITICALMASS