Már 277 szócikk közül válogathatsz.

Sziasztok, Bringások! A Biciklopédia elindításával egy olyan webes kerékpár (más néven bicikli) tudástárat hoztunk létre, amely bárki által hozzáférhető és alakítható. Legyetek Ti is a Biciklopédiát építő közösség tagjai, és járuljatok hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Ha pedig szeretnétek az oldal hivatalos szerkesztői közé tartozni, jelentkezzetek az info@biciklopedia.hu címen!
Hirdetés


Biciklis Futár


A biciklis futárok olyan vállalkozások alkalmazottai, amelyek a kerékpár előnyeit kihasználva a nagyvárosi környezetben küldeményeket kézbesítenek.
A kézbesítési idő viszonylag független a különböző forgalmi akadályoktól, mert a dugókat a futárok könnyedén elkerülhetik/leküzdhetik.  Az üzemanyagköltség nélkül szállítják a küldött csomagot, környezetbarát módon.
Története
Az 1860-as pedálos kerékpár után azonnal elkezdték használni csomagküldésre a biciklit. A fellendülés a 20. század második felében drasztikusan visszaesett a kerékpáros küldeményszolgáltatásban és a mai napig tartó élénk kerekes-futár élet a ’80-as években vette kezdetét.
Napjainkban a kerékpáros küldeménykézbesítés a digitális technológiákkal szemben tanusított bizalmatlanság tükreként fontos dokumentumokat, iratokat szállít vagy olyan személyes tárgyakat, amiket az ember nem szívesen ad fel postán.
A kerékpáros futárok munkajogi helyzete országonként, de akár egy városon belül társoságonként változó. Alkalmazzák őket mint szabaduszó vagy teljes munkaidős alkalmazott. A munkakörük veszélyessége az amerikai átlagnál 13x nagyobb, tehát a munkahelyi balesetek száma és a sérülések mértéke igen magas.
A biciklis futár imidzse gyakran jelképévé vált a nagyvárosi nyüzsgő forgatagnak, amiben egy rebellis a forgalomtól független ’stunt-man’-ként veti bele magát a dugóba és éri el a város bármely pontját villámsebességgel.

 

Lásd még:

 

Budapest Kerékpáros Térképek

 

Bringasztráda 2015

 

Forrás: Bicycle messenger

 

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

CRITICALMASS