Már 277 szócikk közül válogathatsz.

Sziasztok, Bringások! A Biciklopédia elindításával egy olyan webes kerékpár (más néven bicikli) tudástárat hoztunk létre, amely bárki által hozzáférhető és alakítható. Legyetek Ti is a Biciklopédiát építő közösség tagjai, és járuljatok hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Ha pedig szeretnétek az oldal hivatalos szerkesztői közé tartozni, jelentkezzetek az info@biciklopedia.hu címen!
Hirdetés


Az Európai Autómentes Nap (European Car Free Day), 1998 óta minden évben szeptember 22-én megrendezésre kerülő rendezvénysorozat, amely a környezettudatosságot próbálja erősíteni.

autómentes nap
A program felhívja a figyelmet a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti és baleseti problémákra, a felelősségteljes közlekedési mód megválasztására, az emberbarát, környezettudatos közlekedés és a közösségi [kerékpár]?os és gyalogos közlekedés előnyeire.


Az autómentes nap története:
1990-es években a nyugat európai nagyvárosokba a motorizált közlekedés hátrányaira kezdték felhívni a figyelmet.


1997-ben Franciaországban, La Rochelle-ben rendezték meg először az autómentes napot.

1998-ban egész Franciaországban, majd 1999-ben Olaszországban, 40 városban is megrendezték az eseményt. 2000-ben az Európai Unió 13 tagországa, 2001-ben

 

Magyarország is elismerően nyilatkozott a kezdeményezésről. 2002-ben több, mint 1000 európai város is részt vett a programban, ami több, mint 100 millió lakost érintett.
Később Argentína, Brazília, Izrael, Japán, Kanada, Kolumbia és Tajvan is csatlakoztak.


Autómentes nap Magyarországon:
2002-ben több mint 40 városban tartották meg a rendezvényt. 2007-ben már 64 önkormányzat csatlakozott és Budapesten 30 ezer kerékpáros vett részt rajta.


Az autómentes napot 2002 óta az Európai Mobilitási Hét keretein belül rendezik meg, ami szeptember 16-22-ig tart.
A rendezvény célja, hogy az autóval közlekedő polgárokat átszoktassa az alternatív közlekedési módokra, így a kerékpározásra és a sétára, hogy ezzel is javuljon az életminőség.


Minden évben más mottó alatt folyik a rendezvény:
1998 – Autó nélkül a városban!
2004 – Bicajjal a suliba!
2005 – Munkába, iskolába környezetbarát módon!
2006 – Éghajlatváltozás!
2007 – Legyen az utca az embereké!
2008 – Tiszta levegőt mindenkinek!
2009 – Az éghajlatváltozás kihívásai – városi klíma!
 


A szócikkhez társított címkék:
autómentes nap , program , rendezvény
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

CRITICALMASS