Már 277 szócikk közül válogathatsz.

Sziasztok, Bringások! A Biciklopédia elindításával egy olyan webes kerékpár (más néven bicikli) tudástárat hoztunk létre, amely bárki által hozzáférhető és alakítható. Legyetek Ti is a Biciklopédiát építő közösség tagjai, és járuljatok hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Ha pedig szeretnétek az oldal hivatalos szerkesztői közé tartozni, jelentkezzetek az info@biciklopedia.hu címen!


Szócikk neve: Abroncsfék
Verzió: 4  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2009-07-30 13:37:00
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Abroncsfék


Abroncsfék


 

A pneumatikus kerék feltalálása előtt egy igen egyszerű technikával működő [Fék]ről beszélhetünk. Az abroncsfék a kerék és egy ahhoz hozzányomott rendszerint bőr végű rúd,amit a kormány jobb oldalára felszerelt ugyancsak rúdon és csuklókon keresztül mozgathatunk.


A pneumatikus kerék feltalálása előtti időkben volt elterjedt, ez az egyszerű technikával működő [Fék]rendszer. Az abroncsfék a kerék és egy ahhoz hozzányomott, rendszerint bőr végű rúd,amit a kormány jobb oldalára felszerelt rúdon és csuklókon keresztül mozgathatunk.


A kerék fékezése a gumiabroncs felszínén zajlik, ami nagyban megnöveli annak az elhasználódását és nedves időben drasztikusan csökkenő hatásfokkal kell számolnia a kerékpárosnak.
Az 1880-as évektől egészen az 1950-es évek gyermekkerékpárjaiban is alkalmazták ezt a fékrendszert, valamint a fejlődő országokban készítettek ilye típusú kerékpárfékkel felszerelt bicikliket.
A levegővel felfújt, pneumatikus kerék elterjedésével egy új fékfajta jelent meg, amely a kerékabroncshoz hozzáérő, és így súrlódást/blokkolást kiváltó hatással lassulást eredményező fékmechanizmust alkalmazott. Ez az abroncsfék.
Az abroncsfék a kerékabroncshoz szorított részén jellemzően gumi vagy régebben bőr darabot alkalmaztak.

 

[Fék]


A tartókaros, patkó alakú fékek közé sorolható féktípusok:

 

[Egy oldalú tartókaros toló-fék]

 

[Két oldalas tartókaros toló-fék]

 

Forrás: Bicycle brake systems


 

Médiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

CRITICALMASS