MPL-PostaPont-nyeremenyjatek
Már 277 szócikk közül válogathatsz.

Sziasztok, Bringások! A Biciklopédia elindításával egy olyan webes kerékpár (más néven bicikli) tudástárat hoztunk létre, amely bárki által hozzáférhető és alakítható. Legyetek Ti is a Biciklopédiát építő közösség tagjai, és járuljatok hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Ha pedig szeretnétek az oldal hivatalos szerkesztői közé tartozni, jelentkezzetek az info@biciklopedia.hu címen!
Hirdetés


A Természettudományi Közlöny 1901-es apró közleménye a kerékpározás egészségre gyakrolot pozitív hatásáról

 

A kerékpározás egészségi szempontból. A kerékpározás nemcsak mint idõkímélõ jön számba, hanem egészségi szempontból is megbecsülhetetlen szolgálatot tesz a nagyváros egészségtelen légkörében élõ embernek.

Már nevelésünk iránya olyan, hogy tisztán ülõ életmódra szorít, s már a dolgát lelkiismeretesen végzõ tanulónak "sincs ideje" sem kedve a testgyakorlatokhoz. Pedig ugyancsak helyesen figyelmeztet Mosso, hogy a testedzés szellemi életünk és fejlõdésünk elengedhetetlen alapja. Késõbbi életünk ismét csak szobai munkára, íróasztal mellé kényszerít.

A kerékpár azonban idõkímélõ eszköz számba megy, s ennek révén, hogy úgy mondjuk, belopja a testmozgást a minden izommunkától irtózó modern ember életébe.

Pár percz alatt elhagyjuk rajta a város egészségtelen légkörét s kedvezõbb egészségi viszonyok közé jutunk.

De nézzük a dolog élettani oldalait. A kerékpáros munkája izommunka, mely a testnek csaknem egész izomrendszerét egyenlõen munkába veszi. Ügyelnie kell tartására, hogy egyensúlyát el ne veszítse, irányítani kell a kormányrudat, s hajtani magát a gépet. Az egyenes tartás föltételezi a hátizmok megfeszítését, a kormányrúd pedig a karok izomerejét fogja munkába, s e munka nem csekély, úgy hogy a kerékpározást egyáltalán nem tekinthetjük tisztán a lábakat megerõltetõ egyoldalú izommunkának.

 

 Az egészség és a kerékpározás

 

Forrás

Természettudományi Közlöny, XXXIII. kötet, 1901. 

Hirdetés
MPL-PostaPont-nyeremenyjatek
Médiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

CRITICALMASS