Már 277 szócikk közül válogathatsz.

Sziasztok, Bringások! A Biciklopédia elindításával egy olyan webes kerékpár (más néven bicikli) tudástárat hoztunk létre, amely bárki által hozzáférhető és alakítható. Legyetek Ti is a Biciklopédiát építő közösség tagjai, és járuljatok hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Ha pedig szeretnétek az oldal hivatalos szerkesztői közé tartozni, jelentkezzetek az info@biciklopedia.hu címen!
Hirdetés


A Természettudományi Közlöny 1901-es apró közleménye a kerékpározás egészségre gyakrolot pozitív hatásáról

 

A kerékpározás egészségi szempontból. A kerékpározás nemcsak mint idõkímélõ jön számba, hanem egészségi szempontból is megbecsülhetetlen szolgálatot tesz a nagyváros egészségtelen légkörében élõ embernek.

Már nevelésünk iránya olyan, hogy tisztán ülõ életmódra szorít, s már a dolgát lelkiismeretesen végzõ tanulónak "sincs ideje" sem kedve a testgyakorlatokhoz. Pedig ugyancsak helyesen figyelmeztet Mosso, hogy a testedzés szellemi életünk és fejlõdésünk elengedhetetlen alapja. Késõbbi életünk ismét csak szobai munkára, íróasztal mellé kényszerít.

A kerékpár azonban idõkímélõ eszköz számba megy, s ennek révén, hogy úgy mondjuk, belopja a testmozgást a minden izommunkától irtózó modern ember életébe.

Pár percz alatt elhagyjuk rajta a város egészségtelen légkörét s kedvezõbb egészségi viszonyok közé jutunk.

De nézzük a dolog élettani oldalait. A kerékpáros munkája izommunka, mely a testnek csaknem egész izomrendszerét egyenlõen munkába veszi. Ügyelnie kell tartására, hogy egyensúlyát el ne veszítse, irányítani kell a kormányrudat, s hajtani magát a gépet. Az egyenes tartás föltételezi a hátizmok megfeszítését, a kormányrúd pedig a karok izomerejét fogja munkába, s e munka nem csekély, úgy hogy a kerékpározást egyáltalán nem tekinthetjük tisztán a lábakat megerõltetõ egyoldalú izommunkának.

 

 Az egészség és a kerékpározás

 

Forrás

Természettudományi Közlöny, XXXIII. kötet, 1901. 

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Netpédia Jógapédia Vinopédia Webfazék Mammutmail
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia internetes tudástár jóga tudástár borászati tudástár receptek online nagy fájlok küldése

CRITICALMASS